Drona medicala
Primăria Oradea a anunţat, joi, demararea unui proiect pilot, unic în România, denumit „Dezvoltare a unui sistem inovativ și sustenabil de transportare a probelor biologice între clădirile Spitalului Județean cu drone medicale” prin care vor fi folosite drone pentru transportul probelor biologice recoltate în staționarele Spitalului Clinic Judetean de Urgență Bihor către Laboratorul robotizat al spitalului, model care ar putea fi extins apoi şi la alte spitale din judeţ – Aleşd, Salonta, Beiuş şi Marghita.
Sistemul aduce mari avantaje – analizele se vor realiza mai repede, iar transportul va fi mai ieftin.
Astfel că, sâmbătă dimineața, 21 ianuarie 2023, a avut loc demonstratia oficială în proiectul „Drone medicale”, derulat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor în parteneriat cu compania Sky Network, prin lansarea cu suces a dronei intre doua staționare ale spitalului, pe o distanță de 6 km, parcursa in doar 8 minute.
Despre avantajele unui astfel de serviciu a vorbit managerul domnul dr. Gheorghe Carp: „Mă bucur că am ajuns în acest punct și sunt convins că Oradea va inspira și alte spitale din România să rezolve problema transportului și a analizelor făcute rapid. Gândiți-vă că acest sistem este disponibil 24 din 24 de ore, aparatul poate să zboare și noaptea, apoi personalul heliportului va fi instruit ca să piloteze aceste drone, deci nu trebuie să angajăm alt personal, iar costurile de funcționare sunt mult reduse față de mașini, care trebuie să facă tot felul de tururi în permanență”.