Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a judeţului Bihor, asigurând asistenţa medicală de specialitate a peste 221 000 locuitori din municipiul Oradea, respectiv a peste 617 000 locuitori ai judeţului pentru unele specialităţi, îndeplinind totodată şi funcţia de spital de urgenţă
Luni - Duminică: 15:30 - 16::30
secretariat@spitaljudetean-oradea.ro

Programul Regional de Prevenție, Depistare Precoce, Diagnostic și Tratament Precoce al Cancerului de Col Uterin

Reamintim că în cadrul Staționarului III (Maternitate), se desfășoară Programul Regional de Prevenție, Depistare Precoce, Diagnostic și Tratament Precoce al Cancerului de Col Uterin.     

            Cancerul de col uterin este o maladie care se manifestă prin înmulțirea necontrolată a celulelor anormale din colului uterin. Screeningul presupune testarea periodică, la un interval de 5 ani a tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani.

            Pacientele cu vârsta cuprinsă între 25 și 30 de ani pot beneficia de testare FBP (Frotiu Babeș Papanicolau), iar în cazul în care rezultatul acestei investigații iese pozitiv, pacienta va fi rechemată pentru testare HPV. La femeile de peste 30 ani, se efectuează testul HPV, iar în paralel, la această categorie, se recoltează și FBP, testul FBP fiind prelucrat doar în cazul în care cel HPV este pozitiv.

                        În vederea accesării programului de screening pentru cancerul de col uterin, pacientele se pot prezenta la ambulatoriul Maternității în baza unei programări prealabile la numărul de telefon 0259.414.631, interior 553 (Registratură). Pacientelor li se va solicita să prezinte doar cartea de identitate, nefiind nevoie de bilet de trimitere din partea medicului de familie. Rezultatele se pot ridica direct de la Maternitate sau pot fi trimise către adresa de email indicată de pacientă în formularul de înregistrare. Durata de prelucrare a probelor este între 14  și 21 zile, dar în cazul unor teste pozitive, această perioadă se poate prelungi.

            Programul este derulat de IOCN Cluj-Napoca și se desfășoară în mai multe unități medicale din județ. Există o platformă electronică de evidență, așadar pacientele se pot înregistra  într-un singur centru medical, o singură dată la 5 ani. Pacientele care au beneficiat deja de o recoltare într-un centru, nu se mai pot prezenta la o altă unitate medicală timp de 5 ani. Nu sunt eligibile pentru screening femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin, prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, au diagnostic stabilit de cancer de col uterin, sau pentru alte forme de cancer genital.

Cu respect,

Red/Dact/Serv/Ex       

CL/CL/SMCSS/1

Sari la conținut