Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a judeţului Bihor, asigurând asistenţa medicală de specialitate a peste 221 000 locuitori din municipiul Oradea, respectiv a peste 617 000 locuitori ai judeţului pentru unele specialităţi, îndeplinind totodată şi funcţia de spital de urgenţă
Luni - Duminică: 15:30 - 16::30
secretariat@spitaljudetean-oradea.ro

A XXVI-a Conferință Națională a Societății Române

de Ultrasonografie în Medicină și Biologie

18-20 Mai 2023, Oradea

Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină și Biologie (SRUMB) și Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Oradea, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (Secția Clinică Gastroenterologie), organizează A XXVI-a Conferință Națională a Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie. Acesta este al treilea congres național de ecografie organizat în Oradea de către SRUMB, cu prezența a numeroase personalități din mediul academic medical național și internațional. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor în perioada 18-20 mai 2023.

Tematicile adresate în cadrul cursurilor cuprind: afecțiunile urologice, afecțiunile tubului digestiv (inclusiv eco-endoscopie), afecțiunile endocrinologice și ecografia mamară. Două cursuri merită o atenție specială, deoarece unul se adresează direct studenților,  având atât o parte teoretică, cât și aplicații hands-on la ecograf. Al doilea curs interesant este cel de POCUS (Point-of – Care Ultrasound), acesta fiind adresat medicilor care sunt mai puțin familiarizați cu ecografia, dar care pot să se folosească de această metodă în viitor pentru orientarea cazului spre specialitatea de care ține afecțiunea pacientului. Ecografia se poate face de către medicul care nu este neapărat specializat pe partea de ultrasonografie, la punctul de contact unde se află pacientul (policlinică, domiciliu). Acest tip de ecografie are rolul de a  orienta mai rapid spre diagnosticul corect, utilizând ecografe ultraportabile. Programul din prima zi va cuprinde de asemenea un maraton de cazuri clinice comentate.

Zilele de vineri și sâmbătă vor fi dedicate conferinței, având multiple mese rotunde cu privire la diferite tematici, dintre care menționăm: conferința societății mondiale de ultrasonografie (WFUMB) cu privire la ecografie în urgențe, afecțiunile hepatice (tumori primare și secundare), tumori de căi biliare și colecist, ecografia musculo-scheletală, ecografie toracică, afecțiunile splinei, rinichiului, ecografie pediatrică, elastografia ca metodă de diagnostic, anatomie ecografică, 

și tehnici doppler și de ecografie cu substanță de contrast.  Un subiect de interes și actualitate care va fi abordat în cadrul conferinței este inteligența artificială în ecografie. De asemenea, vor fi prezente o serie de firme producătoare de aparatură ultrasonografică.

De asemenea, vor avea loc sesiuni pentru lucrările științifice înscrise în cadrul conferinței. Aceste sesiuni sunt dedicate tinerilor cercetători, aceștia având și posibilitate de a participa la concursuri cu premii.

Președintele comitetului de organizare al conferinței este Prof. Univ. Dr. Ciprian Brisc, medic primar gastroenterologie și șeful Secției Clinice Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor. Dr. Brisc este de asemenea președintele ales al SRUMB pentru perioada 2024-2026.

Alături de cele 70 de personalități medicale invitate ca lectori, până în momentul de față, în prima zi de cursuri s-au înscris 167 de cursanți, iar pentru vineri și sâmbătă, s-au înscris 420 de participanți. De menționat faptul că cei interesați se pot încă înscrie pe site-ul dedicat conferinței: www.srumb.medevents.ro.

Sari la conținut