Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a judeţului Bihor, asigurând asistenţa medicală de specialitate a peste 221 000 locuitori din municipiul Oradea, respectiv a peste 617 000 locuitori ai judeţului pentru unele specialităţi, îndeplinind totodată şi funcţia de spital de urgenţă
Luni - Duminică: 15:30 - 16::30
secretariat@spitaljudetean-oradea.ro

Premieră Națională

În premieră națională, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor a fost efectuat tratamentul unui pacient cu stenoze coronariene multiple, prin angioplastia cu suport ECMO (oxigenare prin membrană extracorporeală).

            Pacientul de 66 de ani, din județul Bihor, a fost diagnosticat cu boala coronariană multivasculară, cu leziuni pe aproape fiecare vas coronarian, indicația pentru acest diagnostic fiind bypass-ul coronarian. Pacientul prezenta însă și patologii respiratorii, datorită cărora riscul anestezic și operator era foarte mare, operația prezentând un risc ridicat de deces.

            Așadar, s-a decis revascularizarea coronariană prin proceduri intervenționale cu suport ECMO. În premieră națională, s-a efectuat angioplastia cu ajutorul tehnicii extracorporeale de acordare a unui suport cardiac și respirator pacientului. Tehnica îi permite aparatului să preia temporar funcția inimii și a plămânilor, realizându-se extragerea temporară a sângelui din organism pentru a permite oxigenarea artificială. Iar pacientului nu i se mai face anestezie generală, acesta fiind conștient pe tot parcursul procedurii.

            Înainte de a începe intervenția, a fost montat aparatul de oxigenare cu membrană extracorporeală, fiind pregătit să preia funcția inimii. Pacientului i s-a făcut anestezie locală, iar apoi i-au fost montate canule pe vene și pe artere, pe partea stângă, permițând circulația extracorporeală. Pe partea dreaptă, chirurgii au dilatat vasele coronariene și i-au montat pacientului 6 stenturi. A urmat verificarea dilatării vaselor prin intermediul ultrasonografiei intravasculare. Următoarea etapă a intervenției a constat în scoaterea canulelor, întreruperea aparatului de circulație extracorporeală și închiderea vaselor.

            Intervenția a avut loc în data de 21.06.2023 și a durat 3 ore. A fost o procedură deosebit de complexă de revascularizare, care datorită profesionalismului echipei intervenționale și a aparaturii utilizate, a decurs optim, fără incidente, obținându-se revasularizarea completă. Pacientul a avut o evoluție favorabilă, fiind deja externat.

            Pentru a realiza această procedură a fost nevoie de o abordare multidisciplinară și o colaborare strânsă între secțiile din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor: Secția Clinică Chirurgie Cardiovasculară, Chirurgie Vasculară și  Chirurgie Toracică – Dr. Erno Jerzicska, Dr. George Popescu, Secția Clinică Cardiologie I (Compartiment Cardiologie Intervențională) – Dr. Virgil Popa, Dr. Mihnea Nichita, Dr. Meșter Andras, UPU-SMURD – Dr. Zsolt Beres și Secția Clinică ATI I – Dr. Yvonne Pop.

Sari la conținut