Doi pacienți aflați în moarte cerebrală au oferit o nouă șansă altor 5 pacienți
Doi pacienți internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, aflați în moarte cerebrală, au oferit o nouă șansă altor 5 pacienți aflați în suferință.
Unul dintre pacienți, un bărbat din Bihor în vârstă de 59 de ani, a căzut și a suferit un traumatism cranian sever, intrând în moarte cerebrală, iar o femeie de 56 de ani din Satu Mare, a suferit o hemoragie cerebrală și a intrat în moarte cerebrală. Prin bunăvoința familiilor celor doi pacienți aflați în moarte cerebrală a fost schimbată în bine viața a cinci persoane aflate în mare suferință, prin intervențiile de transplant hepatic, renal și de cornee.
Prima prelevare s-a făcut săptămâna trecută în noaptea de joi spre vineri (3-4 august), iar cea de-a doua în noaptea de duminică spre luni (6-7 august). De la ambii pacienți au fost prelevate ficatul, rinichii și corneea.
Intervențiile de prelevare au avut loc la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, echpa de prelevare fiind compusă din: Dr. Ștefan Pataki – KDP și medic primar ATI, Dr. Anca Chitac – medic specialist ATI, Dr. Oana Antonia Popa – medic rezident ATI, Dr. Erika Messer – medic rezident ATI, Dr. Sorin Haidu – medic specialist oftalmologie, Dr. Kriszta Kadar – medic rezident oftalmologie, Dr. Denisa Tiran – medic rezident oftalmologie, As. Șef Petru Cotrău, As. Emese Pataki, As. Aurelia Cheregi, As. Viviana Hodoșan, As. Mihaela Popovici.
Au fost prezente și echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni (pentru ficat), ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal – Cluj-Napoca (pentru rinichi) și ale Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București (pentru cornee).
„Transmitem condoleanțe și mulțumiri celor două familii care au fost de acord ca durerea lor să fie transformată în speranță și bucurie pentru alți suferinzi a căror unică șansă era un transplant. Ne înclinăm cu profundă recunoștință şi respect în fața familiilor donatorilor pentru decizia grea pe care au luat-o şi sperăm să le aducă alinare gândul că au putut oferi speranță pentru atât de multe alte familii” transmite doamna Dr. Carmen Pantiș, medic coordonator al programului de prelevare de organe și țesuturi în vederea transplantului.
Conducerea spitalului adresează sincere condoleanțe familiilor donatorilor!