
Drept la replica articolului “Ne omoară birocrația: Spitalele din Oradea s-au unificat, dar aparținătorii sunt puși pe drumuri în continuare”, apărut în publicația eBihoreanul/ Bihorel
“Dacă decesul s-a produs într-un salon al fostului Municipal, rudele trebuie să meargă la morga de la Judeţean, ca să obţină documentele necesare eliberării actelor de deces şi să achite taxele aferente.”
R: În mai puțin de 5% din decesele survenite în cadrul SCJU Bihor, aparținătorii se adresează prosecturii de la Județean, în situația în care pacientul a decedat la fostul Municipal. Sunt cazurile în care pacienții au fost transferați secției de Terapie Intensivă de la fostul spital Municipal, unde și decedează, secția de internare fiind în spitalul Județean.
Exclusiv în aceste situații, aparținătorii sunt direcționați către Județean doar dacă refuză autopsia deoarece în aceste cazuri, conform legislației în vigoare, doar medicul curant (cel care a internat pacientul) poate elibera actele de deces. Dacă au completat o astfel de solicitare, ei se vor prezenta la Județean doar pentru ridicarea actelor de deces.
Menționăm faptul că, documentele medicale sunt transmise între cele două locații printr-un reprezentant al spitalului.
“Uneori, stau şi aşteaptă cu orele prin curtea spitalului, pentru că între cele două staţionare actele nu se trimit electronic, cum ar crede orice om cu capul pe umeri în 2025, ci fizic, cu un şofer care face naveta între clădiri şi care, uneori, mai are şi alte treburi, aşa că nimeni nu ştie când ajunge la destinaţie.”
R: Așteptarea nu trebuie să fie în curtea spitalului, deoarece aparținătorii sunt contactați telefonic în momentul în care actele sunt finalizate și pot fi eliberate. Astfel, aparținătorii își pot rezolva alte probleme între timp.
Conform legislației în vigoare, foaia de observație clinică generală completată cu evoluția la zi, se transmite doar în format fizic prosecturii, în ziua următoare decesului până la ora 9.
Din anul 2023, în cadrul SCJU Bihor, Certificatul Medical Constatator al Decesului se eliberează electronic, unitatea noastră fiind angrenată împreună cu Serviciul de Evidență a Populației într-un proiect pilot în acest sens. Mai mult, în cadrul spitalului efectuăm programarea electronică pentru înregistrarea decesului la Primăria Oradea pentru a evita cozile aparținătorilor la ghișee.
“Apoi, aparţinătorii trebuie să se întoarcă cu dovada plăţii taxelor la fostul Municipal, pentru că nici chitanţa nu se transmite electronic!”
R: Aparținătorii nu trebuie să se întoarcă fizic la fostul Municipal, decât dacă este dorința lor, deoarece transportul decedatului de la spital spre capelă sau cimitir se efectuează doar prin intermediul unor firme de pompe funebre autorizate de către Direcțiile de Sănătate Publică și doar cu mijloace de transport autorizate în acest sens. Dovada plății se poate transmite celor care ridică cadavrul, sau se comunică direct între prosecturile celor două locații.
“Or fi unificate spitalele, dar asta nu înseamnă că s-au eficientizat în folosul pacienţilor ori al rudelor acestora.”
R: Odată cu unificarea spitalelor, s-a demarat un process de centralizare a tuturor protocoalelor de lucru și a circuitelor funcționale din cadrul SCJU Bihor, acesta fiind însă un proces continuu. Unele măsuri de eficientizare sunt deja puse practică, iar altele vor fi implementate în scopul de a ajuta familiile să petreacă cât mai puțin timp la spital. Una din măsurile imediate va fi înmânarea către aparținători de broșuri informative, care vor conține toate elementele necesare pentru a înțelege procesul de eliberare a actelor de deces și de a trece cât mai ușor peste aceste momente de cumpănă din viața lor.
“Iar dacă oamenii nu sunt doborâţi de supărarea de a pierde pe cineva drag, sigur îi pune la pământ birocraţia inutilă…”
R: Înțelegem pierderea suferită și vă asigurăm de toată empatia și compasiunea colegilor care lucrează în morga SCJU Bihor din ambele locații (Doja și Coposu), dar legislația în privința manipulării cadavrelor este foarte strictă și toate circuitele documentelor trebuiesc respectate. Mai mult, prin modificarea recentă a legislației, implementată la propunerea medicilor anatomopatologi din Spitalul Județean din Oradea, manoperele aplicate cadavrelor și eliberarea actelor se efectuează la 6 ore de la deces și nu la 24 ore cum era menționat în legea inițială.
Precizăm faptul că, unitatea noastră sanitară nu a fost sesizată până în prezent cu privire la aceste situații, de către aparținători, neavând înregistrată vreo reclamație în acest sens.
Cu deosebită considerație,
MANAGERUL S.C.J.U. BIHOR,
Dr. Gheorghe CARP