Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a judeţului Bihor, asigurând asistenţa medicală de specialitate a peste 221 000 locuitori din municipiul Oradea, respectiv a peste 617 000 locuitori ai judeţului pentru unele specialităţi, îndeplinind totodată şi funcţia de spital de urgenţă
Luni - Duminică: 15:30 - 16::30
secretariat@spitaljudetean-oradea.ro

Implementare proiect: “Dotarea laboratorului de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor”

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor implementează proiectul: “Dotarea laboratorului de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor”, cod SMIS 327231, proiect ce beneficiază de finanțare nerambursabilă din partea FEDR – Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Sănătate.

Proiectul, derulat în parteneriat cu Municipiul Oradea – Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, a fost depus în cadrul Apelului: Investiții în infrastructura publică a laboratoarelor de genetică și de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului în vederea tratamentului personalizat în funcție de profilul tumoral identificat, RSO4.5_Asigurarea accesului egal la asistență medicală și asigurarea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv în ceea ce privește asistența medicală primară, precum și promovarea tranziției de la îngrijirea instituționalizată către îngrijirea în familie sau în comunitate (FEDR) Fondul European de Dezvoltare Regională.

Obiectiv de politică: O Europă mai socială

Prioritate: P7.Măsuri care susțin domeniile oncologie și transplant

Obiectiv specific: RSO4.5_Asigurarea accesului egal la asistență medicală și asigurarea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv în ceea ce privește asistența medicală primară, precum și promovarea tranziției de la îngrijirea instituționalizată către îngrijirea în familie sau în comunitate (FEDR)

Fond: Fondul European de Dezvoltare Regională

Operațiune: PS_P7_RSO4.5_A12_Asigurarea accesului egal la asistență medicală și asigurarea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv în ceea ce privește asistența medicală primară, precum și promovarea tranziției de la îngrijirea instituționalizată către îngrijirea în familie sau în comunitate (FEDR)

Scopul / obiectivul general al proiectului: Asigurarea accesului egal la asistență medicală de calitate și creșterea rezilienței sistemului de sănătate prin investiții în infrastructura publică a laboratorului de anatomie patologică al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor pentru diagnosticul cancerului și tratamentul personalizat.

În prezent, în cadrul proiectului, au fost achiziționate echipamente moderne și performante, propuse pentru dotarea laboratorului de anatomie patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, inclusiv un Histoprocesor automat, Scanner de lame cu încărcare continuă și sisteme avansate de imunohistochimie (IHC), imunofluorescență (IF) și hibridizare în situ (ISH). Aceste echipamente vor sprijini diagnosticarea rapidă și precisă a cancerului, facilitând tratamente personalizate.

Avantajele noii aparaturi:

  • Echipamentele permit identificarea  profilului tumorilor, esențial pentru diagnosticarea corectă a tipurilor și subtipurilor de cancer, care sunt critice pentru aplicarea tratamentului personalizat.
  • Reducerea erorilor umane prin automatizarea proceselor de colorare și montare a lamelor, ceea ce va îmbunătăți calitatea diagnosticării și va asigura trasabilitatea specimenelor.
  • Creșterea numărului de blocuri tisulare analizate anual de la 51.249 în 2023 la 61.500 în primul an de operare, ceea ce va duce la reducerea timpului de diagnosticare și la un flux mai rapid de rezultate pentru pacienți.
  • Scăderea costurilor de operare și un consum redus de energie electrică, datorită noii tehnologii mai eficiente și ecologice.
  • Suport tehnic pe termen lung, cu o perioadă de exploatare estimată de minim 10 ani pentru majoritatea echipamentelor și disponibilitatea pieselor de schimb pentru cel puțin 5 ani după expirarea garanției.

Rezultatele așteptate / finale în urma implementării proiectului:

  1. 1. Dotarea laboratorului de anatomie patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor cu 41 de echipamente medicale moderne pentru identificarea profilului tumoral;
  2. 61.500 blocuri tisulare analizate în primul an de la momentul operaționalizării laboratorului de anatomie patologică dotat cu echipamente de specialitate.

Impactul asupra pacienților:

  1. Pacienții vor beneficia de diagnosticări rapide și precise, esențiale pentru stabilirea unui plan de tratament eficient și pentru monitorizarea răspunsului la tratamente.
  2. Proiectul vizează și reducerea inegalităților în accesul la tratamentele oncologice, oferind aceleași șanse tuturor pacienților, indiferent de statutul financiar sau locație geografică.
  3. Contribuția la reducerea mortalității și a morbidității prin diagnosticarea timpurie și tratamentele mai eficiente.

Valoarea totală a proiectului, așa cum apare în contractul/ordinul de finanțare, precum și valoarea cofinanțării UE: Valoarea totală a proiectului: 9.995.179,80 lei, Valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor: 8.449.340,00 lei

Data începerii și data finalizării proiectului: 01.12.2024 – 31.05.2025

Codul MySMIS/codul proiectului: SMIS: 327231

Date de Contact: Spital Clinic Județean de Urgență Oradea, Str. Republicii nr. 37, 410167, Oradea, judetul Bihor, Tel: 0259434406, Fax: 0259417169, E-mail: spital.judetean@rdsor.ro, Pagina web: spitaljudetean-oradea.ro

Sari la conținut