Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a judeţului Bihor, asigurând asistenţa medicală de specialitate a peste 221 000 locuitori din municipiul Oradea, respectiv a peste 617 000 locuitori ai judeţului pentru unele specialităţi, îndeplinind totodată şi funcţia de spital de urgenţă
Luni - Duminică: 15:30 - 16::30
secretariat@spitaljudetean-oradea.ro

Inaugurare Compartiment Radiologie Intervențională

            Compartimentul de Radiologie și Neuroradiologie Intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor a fost inaugurat în data de 13.05.2023. La inaugurare au fost prezenți Ministrul Sănătății – Prof. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Dl. Cseke Attila și Primarul Municipiului Oradea – Dl. Florin Birta.

            Proiectul a fost demarat în anul 2016, iar lucrările pentru Compartimentul de Radiologie și Neuroradiologie Intervențională s-au desfășurat pe parcursul anului 2022 și au presupus extinderea corpului Staționarului I, amenajarea spațiului pentru Angio-CT și dotarea cu Angiograf biplan Philips Azurion și Angio-CT Canon Alphenyx 4DCT. Aparatura medicală a fost achiziționată prin fonduri transfrontaliere și cu ajutorul finanțării din partea Ministerului Sănătății. Restul investițiilor au fost suportate de spital prin fonduri proprii și de administrația locală.

             Compartimentul va funcționa sub coordonarea domnului dr. Dan Mihoc, medic specialist radiologie și imagistică medicală, supraspecializat în neuroradiologia și radiologia intervențională. Dr. Mihoc și-a desfășurat o parte din activitate în cadrul Spitalului Universitar din Strasbourg (Franța), unde a efectuat tratamentul a peste 1.500 de pacienți cu patologii vasculare cerebrale acute și cronice. Dr. Călin Morgovan și Dr. Sebastina Boancă, medici primari radiologie, specializați la București și la Clermont-Ferrand în Franța, fac de asemenea parte din echipa medicală a Compartimentului de Radiologie Intervențională.

În cadrul acestui compartiment, se vor putea efectua o serie de proceduri complexe, dintre care amintim: trombectomia mecanică pentru tratamentul accidentelor vasculare cerebrale ischemice acute, embolizări de anevrisme cerebrale și malformații vasculare acute, respectiv cronice, tratament endovascular al stenozelor și ocluziilor vasculare cerebrale, cervicale și periferice, tratamentul hipertensiunii intracraniene, tratamentul patologiilor din sfera ORL (sângerări acute și patologi oncologice), embolizarea preoperatorie a unor formațiuni tumorale gastrointestinale, renale, osteo-articulare, ginecologice și din sfera ORL, precum și tratamentul prin embolizare a hemoragiilor acute.

În cadrul compartimentului s-au efectuat deja în perioada de training, următoarele proceduri: 2 trombectomii mecanice, 4 angiografii cerebrale diagnostic și 3 angioplastii periferice.

            Cu ocazia inaugurării Compartimentului de Radiologie și Neuroradiologie Intervențională, atît județul Bihor, cât și județele limitrofe, cuprinzând întreaga regiune de Nord-Vest, vor avea acces la soluții minim invazive de tratament endovascular. Nivelul înalt de dotare al acestui compartiment din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor se mai regăsește doar în 7 spitale din Europa. Conducerea spitalului dorește ca Oradea să devină unul din centrele de referință pentru tratamentul în faza acută a accidentelor vasculare cerebrale ischemice și hemoragice.

Sari la conținut