Secția Clinică Neurologie I+ Comp UAVCA
DESCRIEREA SECȚIEI
SERVICII MEDICALE
Secţia Clinică Neurochirurgie
istoricul secției
Comp. Clinic Oftalmologie
in lucru
Secţia Clinică ORL+ Comp ORL pediatrie+ Comp ORL adulți+Comp Chirugie orală și maxilo-facială
SECTIA CLINICA ORL din care departamentele
Sectia se afla intr-un spital multidisciplinar si asigura un abord complex in solutionarea cazurilor prin colaborarea cu alte specialitati.
Secţia Clinică Chirurgie plastică, microchirugie reconstructivă+ Comp Arși
’’Medicina este ştiinţa şi conştiinţa încălzite de iubire faţă de oameni’’ Iuliu Hateganu
Secţia Clinică Ortopedie și Traumatologie II+Comp Recuperare medicală Ortopedie și Traumatologie II
Sectia clinică de Ortopedie – Traumatologie II a luat ființă cu mai bine de 20 ani, prin transformarea secției unice de ortopedie si traumatologie, condusă initial de Dr. Traian Manciu, in secția Ortopedie I condusă de Dr. Micle Ioan si in sectia Ortopedie II condusă de Prof. Dr. Matiuta Ioan.
Secţia Clinică Ortopedie și Traumatologie I +Comp Recuperare medicală Ortopedie și traumatologie I
Secția Ortopedie-Traumatologie I pune la dispozitie pacienților 8 saloane ( 6 saloane cu 4 paturi și 2 saloane cu doua paturi) cu un total de 28 paturi, un compartiment de Recuperare fizică si reabilitare cu un total de 4 paturi, o sală de tratament și o sală de consultație. Totodată, activitatea chirurgicală se desfășoară în 3 săli de operație echipate la standarde înalte.
Secţia Clinică Chirurgie generală II
Contact: 0259211345 interior 334, 227 , 226 ; chirurgie2@spitaluljudeteanoradea.ro
Programări pentru consultatiile in ambulator se pot face: atat direct la fisier cat si telefonic la nr. 0359 437 750.
in lucru
Secţia Clinică Chirurgie generală I
Contact: 0259211345 interior 368 asistente
10:30-13:00 Dr. Feder Bogdan
Secţia Clinică Medicină Internă I+Comp Diabet, nutritive și boli metabolice
in lucru
Secția Clinică Pneumologie I+ Comp Terapie acută pneumologie
Colectivul Sectiei Pneumologie I este format din:
in lucru
Secţia Clinică ATI I
in lucru
Compartiment oftalmologie
in lucru
Compartiment Nefrologie
Medic coordonator: Dr. Bozu Raul, medic primar nefrologie
in lucru
Stație de Hemodializă I
in lucru
Secţia Clinică Cardiologie I+Comp USTACC+ Comp Cardiologie intervențională
SECTIA CLINICA DE CARDIOLOGIE I – 80 paturi din care:
in lucru
Secția Clinică Chirurgie Cardio-Vasculară,Chirugie Vasculară și Chirurgie Toracică+comp Chirurgie cardio-vasculară, Comp Chirurgie Vasculară+ Comp Chirurgie Toracică
in lucru
Secția Clinică Urologie
in lucru
Secția Clinică Gastroenterologie+ comp Terapie acută gastroenterologie
in lucru
Bloc operator
Prezentarea Blocului Operator Staționar I
Blocul Operator Staționar I (B.O.) funcționează ca o entitate unică, în care sunt respectate regulamentele și reglementările aprobate de către conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor (SCJUBH) și este condus de un medic coordonator și o asistentă șefă, desemnați de managerul unității. Activitatea fiecărei Săli este coordonată și asigurată de asistenții desemnați pe acea sală, sub coordonarea asistentei șefe și totodată ei sunt responsabili cu inventarul de compartiment și cu aplicarea și coordonarea sarcinilor de serviciu, atât lor ca personal mediu, cât și personalului auxiliar din subordinea lor, desemnat în sala respectivă.
Prelevarea de organe și țesuturi în Bloc Operator Staționar I se va desfășura după o prealabilă programare efectuată de coordonatorul de transplant. Va fi comunicat conducerii B.O., componența echipelor de prelevare (tabel nominal). Planificarea intervenției chirurgicale va fi aprobată de medicul coordonator B.O. Sala destinată prelevărilor este sala nr. 1 iar programările vor fi făcute după ora 22. În situații excepționale, programările pot fi făcute și în timpul zilei, cu respectarea programului operator al sălii.
Activitatea operatorie
– Întreg personalul va respecta normele de comportament civilizat, de asepsie, antisepsie, ținuta corespunzătoare.
– conduita conform protocolului B.O.
– Se vor respecta cu strictețe circuitele și regulile de asepsie și antisepsie.
Prelevarile se efectuează conform programării. Instrumentarul utilizat este instrumentarul adus de echipele de prelevare. Aceeași este și situația materialelor danitare (fire de sutură, echipamente medicale de unică folosință și gata sterilizate sau orice alt tip de material sanitar necesar procedurilor).
În Blocul Operator, sălile sunt echipate cu masă de operație, lampă chirurgicală, electrocauter, aparat de anestezie (Blocul Operator Staționar I fiind reabilitat și modernizat în perioada 2015-2016), materiale sanitare specifice.
Ca și personal medical, pentru efectuarea prelevărilor, echipele de prelevare care vin pentru prelevări, sunt preluate de către personalul de serviciu din blocul operator și li se asigură accesul și condițiile necesare pentru efectuarea prelevărilor. Este în curs de desemnare personal angajat în cadrul Blocului Operator Staționar I care să desfășosare activitate în cadrul Programului național de transplant.
Toate procedurile ulterioare de curățenie și dezinfecție se fac de către personalul angajat conform Regulamentului Blocului Operator.
În Blocul Operator Staționar I este instalat un sistem de ventilație cu flux laminar, cu dispozitiv de orientare, contor intern și alarmă acustică în fiecare sală. Acest sistem face ca aerul contaminat sa fie drenat prin filtre – 3- hepa, care reține praful și particulele contaminate, sistem certificat anual cu privire la calitatea și puritatea aerului. Siatemul beneficiază de servicii de mentenanță care estctuează schimbarea filtrelor ori de câte ori este necesar.
Totodată, avem în fiecare sală de operații precum și pe coridoarele blocului operator lămpi bactericide cu radiații UV care la rândul ei va dezinfecta aerul și astfel, fluxul de aer rezultat din sistemul de filtrare/ ventilație printr-o circulație continuă, va fi filtrat de 40 de ori într-o oră. Prin acest sistem, controlul microbiologic al suprafețelor sterilității și a calității aerului este extrem de ridicat, evitând riscul unei infecții asociate asistentei medicale crescând astfel calitatea actului medical. Prin audit intern (autocontrol lunar) se efectuează prelevare de probe pentru sterilitate curățenie, dezinfecție din: instrumentar suprefețe, materiale sanitare.
Accesul echipei medicale în Blocul Operator se face obligatoriu prin filtru, cu schimbarea papucilor și costumului de protecție, conform Regulamentului BO . Accesul în sala de operație se face prin usile mici de la spălătoarele medicilor acesta fiind circuitul personalului medical, accesul pe usa glisantă fiind doar pentru intrarea și ieșirea pacientului care urmează a fi prelevat. Ținuta va fi obligatorie cu echipament special (bluza, pantalon, bonetă, masca, papuci).
Curățenia și dezinfecția terminală a sălii se va face de către personalul auxiliar din Blocul Operator.
- Condiții de lucru și mediu:
Suprafețele, în concordanță cu legislația în domeniu, îndeplinesc următoarele cerințe :
- Tarchet pe jos cu ioni de argint
- Perete tip sandwich din aluminiu cu înveliș antibacterian tratat cu ioni de argint conform cu standardele europene
- Camere curate din punct de vedere al concentratiei de particule solide non-viabile (numarul de particule solide non-viabile continute pe unitatea de volum de aer- ISO 5).
- Iluminat minim 1000 lucși, corpul fiind prevăzut cu protecție la umezeală și la praf IP 65
- Ventilație cu echipament de tratare al aerului în construcția igienică, prevăzut cu recuperator de căldură cu fluid intermediar
- Introducerea aerului în săli e realizată cu dispozitiv tip flux laminar
- Lavoare aseptice cu 2 (două) posturi prevăzute pentru spălarea chirurgicală a mâinilor cu apă microbiologic pură, obținută prin microfiltrarea apei de la rețeaua de alimentare. Lavoarele au un bloc de prefiltrare ce asigură reținerea impurităților mecanice, pentru a preveni colmatarea filtrului final și se realizează prin 3 trepte de prefiltrare și ulterior prin capsula microfiltrantă.
- Încălzirea în blocul operator este realizat prin sistemul centralizat de ventilație și distribuit în 4 chilere ce încălzesc/ răcesc aerul, astfel grupate: sala 1,2,3 – chiler 1; sala 4,5,6 – chiler 2; sala 7,8 – chiler 3; sala 9,10 – chiler 4.
Circuitul deșeurilor:
- Deșeurile periculoase se recoltează în cutii galbene cu sac galben în interior și cele tăietoare înțepătoare în cutii de plastic galben, iar cele nepericuloase în pungi negre și se adună în boxa cu deșeuri în pubele până la orele 200, când se scot afară din BO, pe hol, pentru a fi transportate de către personalul auxiliar autorizat.
Medic coordonator Bloc operator Asistent șef
dr. Mohan Aurel as. med. princ. Vladu Adriana