STAȚIONAR V – str. Luis Pasteur nr. 26
Secția Recuperare Neurologică+ comp Neurologie II
Secția clinică Psihiatrie I+ comp Psihiatrie cronici I
Secția Clinică Psihiatrie II+ comp Psihiatrie cronici II
Secția Clinică Psihiatrie III+ comp Psihiatrie cronici III
„Psihiatria este o ramură a medicinei care are ca obiect patologia vieții de relație la nivelul asigurării autonomiei și adaptării omului în condițiile propriei existențe.” (Henri Ey)
Construcția Spitalului de Psihiatrie din Oradea a început în anul 1902 și s-a încheiat în 1903. Proiectul a aparținut arhitectului orădean Kálmán Rimanóczy, cel care a realizat unele dintre cele mai cunoscute și apreciate edificii din Oradea – Palatul Primăriei Oradiei, Palatul Moskovits Miska, Palatul Rimanóczy Sr, Palatul Episcopal Greco-Catolic, Palatul Apollo, Biserica Romano-Catolică Olosig ș.a. Încă de la început spitalul a fost proiectat în sistem pavilionar, fiind printre primele unități medicale cu un astfel de sistem de organizare. La preluarea spitalului de către statul român de la autoritățile maghiare în 1918, funcționau 3 pavilioane pentru femei și 3 pentru bărbați, cu o capacitate totală de 300 de paturi. La acea vreme, medic primar director era Dr. N Rujdea, medici asistenți erau Dr. T Morari și Dr. C Petric, medic auxiliar Dr M Păcală și medic practicant Dr R Ciocâlteu. Dr C Petric a fost autorul mai multor lucrări științifice ( „Considerațiuni referitoare la tratamentul parkinsonismului post encefalic”, „Complicațiunile ivite în decursul și după tratamentul antirabic”, „Un caz de striatită sifilitică”) și a fost decorat cu „Steaua României” în grad de cavaler, cu „Meritul sanitar” cl I precum și cu „Coroana României” în grad de cavaler. În anul 2012, pavilionul 1 al Spitalului de Psihiatrie a fost declarat monument istoric, grupa valorică „B”, conform Ordinului nr 2097/2012 al Ministrului Culturii.
Spitalul de Psihiatrie se află pe strada Louis Pasteur, nr 26, într-o zonă liniștită, cu acces facil, bine deservită de mijloacele de transport în comun. Secțiile de psihiatrie sunt organizate în sistem pavilionar, cu zone de recreere și spații verzi, benefice terapiei și recuperării pacientului psihiatric.
Secția Psihiatrie 3 are un număr de 76 de paturi pentru spitalizare continuă, dintre care 61 pentru pacienții cu patologie psihiatrică acută și 15 pentru pacienții cronici. Activitatea medicală se desfășoară în două pavilioane, pavilionul IV pentru pacienți de sex feminin și pavilionul V cu componență mixtă. Internările se realizează în regim de spitalizare continuă și spitalizare de zi. Pacienții beneficiază de diagnosticul și tratamentul afecțiunilor psihiatrice acute și cronice, evaluare psihologică și consiliere terapeutică, investigații biologice și paraclinice, consulturi medicale de specialitate. Activitatea medicală se desfășoară și în regim ambulatoriu, unde pacienții beneficiază de evaluare psihiatrică, monitorizare, consiliere și tratament psihiatric. Medicii secției asigură și două linii de gardă pentru urgențe psihiatrice, alături de colegii de pe celelalte secții.
Echipa medicală este formată din 7 medici psihiatri, 22 asistenți medicali, 20 angajați ca personal auxiliar.
- Dr Negruț Constantin – medic primar psihiatru, șef de secție
- Dr Platona Rita – medic primar psihiatru, medic specialist neurologie
- Dr Cristea Marinela – medic primar psihiatru
- Dr Pali Roxana – medic primar psihiatru
- Dr Bar Alexandra – medic specialist psihiatru
- Dr Florea Darius – medic specialist psihiatru
- Dr Nicolau Theodor – medic rezident psihiatru
- As Dragoș Lia – asistent șef
Secția Psihiatrie 3 abordează o patologie psihiatrică diversă, incluzând:
- Tulburări psihotice acute și tranzitorii, tulburări delirante, schizofrenii
- Tulburări depresive, episoade maniacale, tulburarea afectivă bipolară, tulburarea schizo-afectivă
- Demențe, delirium și sindroame psiho-organice
- Tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de panică, fobii specifice
- Tulburarea obsesiv-compulsivă
- Tulburări disociativ-conversive și somatoforme
- Tulburarea de adaptare, reacția acută la stres, sindromul de stres post-traumatic
- Tulburările de somn, de alimentare și sexuale
Oferim pacienților noștri terapii farmacologice în acord cu ghidurile europene de diagnostic și tratament și terapii non-farmacologice (psihoterapie, terapie ocupațională) în vederea asigurării unei recuperări de lungă durată, a creșterii calității vieții pacientului psihic și a reinserției sale socio-profesionale.
Personalul secției este angajat într-un proces continuu de formare și perfecționare profesională, participând la numeroase manifestări științifice, atât la nivel național cât și internațional. Desfășurăm activități didactice cu studenții Facultății de Medicină și Farmacie Oradea (cursuri, lucrări practice, stagii) și asigurăm formarea profesională a medicilor rezidenți repartizați pe secția noastră.