STAȚIONAR VI str. Republicii nr.37
Secția clinică Dermatologie + comp Alergologie și Imunologie clinică
Secția clinică boli infecțioase I
Secția Clinică Boli Infectioase I este parte integrantă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor și oferă servicii medicale specifice patologiei bolilor infecțioase, implicată fiind și în procesul de educație și formare a studenților / specialiștilor în domeniul bolilor infecțioase.
Secția Clinică Boli Infecțioase I cuprinde 40 de paturi și este situată într-un corp de clădire, separat de corpul principal al Spitalului Clinic Județean Bihor, pe strada Republicii nr. 37, la etajul I al Staționarului II. Activitatea spitalicească este asigurată de echipa medicală formată din:
- Dr. Indrieș Mirela -Medic Primar Boli Infecțioase Șef secție,
-Medic Specialist Gastroenterologie,
-Doctor în medicină,
-Competență în ultrasonografie generală
- Dr. Costea Maria -Medic Primar Boli Infecțioase
-Competență în ultrasonografie generală
- Dr. Balog Eniko -Medic Specialist Boli Infecțioase
- Dr. Hașak Anca – Medic Specialist Boli Infecțioase
- Dr. Stoica Carmen -Medic Specialist Boli Infecțioase
- As.șef principal Lucaci Simona
Servicii medicale oferite de către Secția Clinică Boli Infecțioase I:
În Secția Clinică Boli Infecțioase I se tratează o gamă largă de boli, ce au drept cauză agenți etiologici bacterieni, virali, parazitari sau fungici. Internarea se realizează prin Unitatea de Primiri Urgențe, Cameră de Gardă sau cu Bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist / primar din ambulator.
Cu un număr de 40 de paturi, Secția Clinică Boli Infecțioase I asigură servicii medicale sub formă de spitalizare continuă: 22 de paturi destinate patologiei Bolilor Infecțioase cu poartă de intrare digestivă, în special și 18 paturi destinate Infecției cu virusul SARS CoV-2. În spitalizarea continuă este oferită asistență medicală în patologia bolilor infecțioase cu monitorizarea în dinamică a parametrilor clinico-biologici și microbiologici, diagnosticul, tratamentul și monitorizarea următoarelor patologii:
-Infecții bacteriene
-Infecții gastrointestinale și toxiinfecții alimentare
-Hepatite acute virale
-Infecții nozocomiale sau asociate îngrijirilor medicale
-Infecții abdominale care necesită supraveghere și tratament specific
-Infecții cu germeni multirezistenți
-Botulism
-Trichineloze
-Infecții parazitare
-Infecția cu virusul SARS CoV-2 (fiind prima secție din județul Bihor care a tratat pacienți confirmați cu SARS CoV-2, în 14.03.2020).
Spitalizările de zi se efectuează la nivelul secției în baza unui Bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, realizându-se în acest regim, investigații diagnostice și terapeutice pentru următoarele afecțiuni:
- Infecția intestinală bacteriană
- Diareea și gastro-enterocolita infecțioase
- Infecția bacteriană
- Alte gastrite acute
- Hepatită cronică virală B
- Hepatită cronică virală C
- Hepatita activă cronică
- Hepatita reactivă
- Alte colecistite
- Infecția de tract urinar
- Evaluarea Sindromului Post COVID-19
Pacienții beneficiază de consult de specialitate Boli Infecțioase prin deservirea medicilor la nivelul ambulatoriului integrat, de luni până vineri, după cum urmează:
Luni | Marți | Miercuri | Joi | Vineri | |
Dr. Balog Eniko | 8⁰⁰-9⁰⁰ | 8⁰⁰-9⁰⁰ | 8⁰⁰-9⁰⁰ | 8⁰⁰-9⁰⁰ | 8⁰⁰-9⁰⁰ |
Dr. Costea Maria | 9⁰⁰-10⁰⁰ | 9⁰⁰-10⁰⁰ | 9⁰⁰-10⁰⁰ | 9⁰⁰-10⁰⁰ | 9⁰⁰-10⁰⁰ |
Dr. Indrieș Mirela | 10⁰⁰-11⁰⁰ | 10⁰⁰-11⁰⁰ | 10⁰⁰-11⁰⁰ | 10⁰⁰-11⁰⁰ | 10⁰⁰-11⁰⁰ |
Dr. Stoica Carmen | 11⁰⁰-12⁰⁰ | 11⁰⁰-12⁰⁰ | 11⁰⁰-12⁰⁰ | 11⁰⁰-12⁰⁰ | 11⁰⁰-12⁰⁰ |
Secția clinică boli infecțioase II / comp. HIV/SIDA
Laboratorul de Medicina Nucleara in Oradea functioneaza din anul 1985, cand avea in dotare un aparat performant pentru acele vremuri – Scintigraful linear si Statia de radioiodcaptare. De aceea despre Medicina Nucleara din Oradea pana acum se stia doar despre scintigrafia tiroidiana si radioiodcaptarea tiroidiana. De acum insa MEDICINA NUCLEARA in Oradea va insemna mult mai mult.
Laboratorul cel nou de Medicina Nucleara din Oradea beneficiaza in prezent de o locatie noua, cu infrastructura moderna, cu respectarea tuturor circuitelor (surse radioactive, pacienti, personal si deseuri) conform Normelor Fundamentale de Securitate Radiologica pentru practica de medicina nucleara.
Laboratorul de Medicina Nucleara are 2 compartimente distincte: cel de diagnostic si cel de terapie cu izotopi.
Compartimentul de DIAGNOSTIC este dotat cu un aparat SPECT/CT tip NM/CT 870 DR de ultima generatie si inalta performanta care genereaza imagini de fuziune metabolice si morfologice. Investigatiile radioizotopice SPECT/CT imbina o tehnica metabolica: SPECT= tomografia cu emisia unui singur foton si o tehnica morfologica, anatomica: CT= tomografia computerizata. Aceasta tehnica se imagistica hibrida permite un diagnostic precoce prin identificarea de leziuni ce au doar expresie metabolica, dar permite si o localizare precisa oferita de substratul morfologic al imaginii.
Pe langa echipamentul performant de medicina nucleara SPECT/CT, Laboratorul de Medicina Nucleara are in dotare si un laborator cald (hot-lab) si toate accesoriile necesare prepararii si administrarii in doze precise a radionuclizilor. Izotopul folosit in investigatiile de medicina nucleara este Technetiu 99m, cu un timp de injumatatire mic (6 ore) si fara reactii adeverse semnificative.
Aceste investigatii radioizotopice se efectueaza de catre personal calificat cu respectarea tuturor masurilor de radioprotectie si asigurarea unor servicii medicale de calitate.
Beneficiarii serviciilor medicale din cadrul Laboratorului de Medicina Nuclearavor fi pacientii din orasul si judetul nostru dar si din judetele limitrofe, care nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze in alte centre universitare la distanta, ci se vor putea diagnostic si trata in Oradea.
Investigatiile radioizotopice vor deservi variate specialitati, putand efectua:
Tomoscintigrafia osoasa de corp intreg (WHOLE-BODY) si Scintigrafia osoasa segmentara SPECT/CT– de electie in depistarea metastazelor osoase si in faza incipienta, inclusa in ghidurile de diagnosticare, stadializare si urmarire a raspunsului la tratament .
Scintigrafia osoasa segmentara a articulatiilor- de electie in diagnosticul poliartritei reumatoide si a sacroileitei
Tehnica ganglionului santinela
Scintigrafia tiroidiana
Scintigrafia paratiroidiana
Angioscintigrafia renala si scintigrafia secventiala renala
Tomoscintigrafia statica renala
Angioscintigrafia cerebrala secventiala, Tomoscintigrafia cerebrala de perfuzie, si Tomoscintigrafia cerebrala de difuzie.
Scintigrafia pulmonara de perfuzie
Scintigrafie de glande salivare , esofagiana, gastrica, si intestinala
Prin aportul diagnostic precoce si de inalta precizie, prin varietatea de tehnici scintigrafice, prin posibilitatea de terapie dar si prin prezenta de personal calificat care sa efectueze aceste examinari in conditii de maxima siguranta si profesionalism, Laboratorul de Medicina Nucleara Oradea devine parte integrata in algoritmul de diagnosticare in multiple afectiuni, si in special in cele oncologice, avand ca efect imediat reducerea semnificativa a duratei si costurilor de spitalizare.
Al doilea compartiment important al Laboratorului de Medicina Nucleara este Departamentul TERAPIE CU IZOTOPI
Principalul obiectiv al Departamentului TERAPIE CU IZOTOPI va avea aplicatie la momentul actual in tratamentul cancerului tiroidian diferentiat si a bolilor tiroidiene benigne, insa in viitor Departamentul va putea efectua mai multe proceduri de terapie (THERANOSTIC) pe masura ce tara noastra va avea acces la mai multi izotopi utilizati in terapie.
In tratamentul cancerului tiroidian diferentiat si a bolile tiroidiene benigne se va utiliza ca izotop Iod 131, cu timp de injumatatire 8 zile, ce va determina reglementari stricte privind circuitul surselor, circuitul si timpul de internare al pacientilor si depozitarea si eliminarea deseurilor radioactive, toate acestea fiind cuprinse in Proceduri specifice impuse de Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare (CNCAN). Ca atare, necesitatea infiintarii departamentului de medicina nucleara “Terapie cu izotopi” , avand in dotare paturi de spitalizare, rezulta din obligativitatea retinerii pacientilor carora li s-a administrat doza terapeutica de iod 131 radioactiv in regim de spitalizare 2-4 zile pana cand nivelul debitului de doza/pacient va scadea sub limite admise CNCAN pentru intoarcerea pacientului in familie (cu recomandari stricte), respectiv in societate. Necesitatea internarii se regaseste si in obligativitatea supravegherii de catre medicii endocrinologi, respectiv a medicilor de medicina nucleara a pacientilor carora li s-a administrat doza terapeutica de iod 131 radioactiv in vederea prevenirii sau reducerii la maxim a eventualelor reactii adverse ce pot aparea.
Pacientii carora li s-a administrat iod radioactiv Iod 131 pe perioada internarii li se va efectua scintigrafia de corp intreg (whole-body) pentru depistarea eventualelor metastaze iodofixante utilizand echipamentul de inalta performanta SPECT/CT tip NM/CT 870 DR din cadrul Laboratorului de Medicina Nucleara.
Pacientii care urmeaza sa fie tratati cu iod radioactiv pentru afectiunile tiroidiene vor fi evaluati intr-o Comisie interdisciplinara formata din medicii cu experienta angajati ai Spitalului Clinic Judetean Urgenta Oradea: endocrinologi, de medicina nucleara si de anatomie patologica.
Tratamentul izotopic implica asadar o colaborare stransa intre medicii de diferite specialitati, si anume medicul endocrinolog, medicul de medicina nucleara si medicul anatomo-patolog pentru stabilirea diagnosticului de certitudine si obtinerea parametrilor clinici necesari administrarii unei terapii optime si cat mai putin invazive pentru pacient.
Iodoterapia sau terapia cu iod radioactiv este o optiune de tratament destinata pacientilor diagnosticati cu cancer tiroidian diferentiat (papilar, folicular si cel cu celule Hurthle) si celor cu hipertiroidism, atat cei cu boala autoimuna (boala Basedow-Graves), cat si gusa nodulara toxica. Tratamentul se bazeaza pe faptul ca celulele glandei tiroide sunt singurele din organism care au capacitatea de a capta iodul administrat. Izotopul radioactiv va distruge apoi celulele tiroidiene prin “ablatia fizica” produsa de radiatii asupra tesutului restant sau a guselor hipertiroidiene
Cancerul tiroidian este cea mai frecventa dintre neoplaziile endocrine, reprezentand peste 90% din totalul acestora. Are o incidenta raportata la nivel mondial de 4-6 cazuri/100.000 de locuitori; statisticile arata cresterea acestei patologii in intreaga lume. Prevalenta este mai mare la femei, raportul fiind de 8:1 in favoarea femeilor, iar varsta cea mai frecventa este adultul tanar.
Epidemiologia cancerului tiroidian este caracterizata in prezent prin cresterea incidentei carcinoamelor diferentiate, mai ales papilare; cresterea incidentei microcarcinoamelor descoperite incidental (diametrul maxim mai mic de 1 cm, numite incidentaloame).
Studiile au demonstrat ca prin terapia cu iod radioactiv se observa beneficii vitale aduse pacientilor prin scaderea ratei de recidiva si prin imbunatatirea prognosticului de supravietuire, acesta fiind de 85-90% la 20 de ani de la efectuarea tratamentului.
– Exista un numar mare de pacienti din Oradea, judetul Bihor si unele judete limitrofe care necesita aceasta terapie.
– In prezent acesti pacienti sunt nevoiti sa se deplaseze, uneori cu apartinatori, in alte orase, la distante mari pentru a beneficia de tratament specific.
– numarul unitatilor medicale din Romania care ofera aceasta terapie cu iod 131 este unul foarte mic, cu o capacitate de preluare a pacientilor limitata, astfel incat accesul pacientilor la radioiod-terapie se face cu mare intarziere fata de data prescrierii acesteia.
Ca atare, infiintarea Departamentului de “Terapie cu Izotopi” va determina cresterea accesului pacientilor la acest tip special de radioiod-terapie, ce se inscrie in necesitatea de a imbunatati permanent protocoalele de diagnostic si tratament astfel incat sa putem oferi pacientilor cele mai adecvate dar si inalte standarde de ingrijire.